top of page
Search

Бързата баница на мама

Баницата е един от традиционните вкусове, с които ние българите свързваме закуската. Не, тук не говоря за мазните банички купени от баничарницата, а за топлата домашна баница, от която ти става едно хубаво и ти се приисква отново да си на 10 години. В този пост обаче няма да ви карам да точите кори за домашна баница, а ще ви предложа бърз вариант с готови кори, който майка ми приготвя, когато няма много време.

В този си вариант баницата е в стил налагана/мачкана баница, а не вита баница, но отново е вкусна и спокойно може да я наречете домашна :). Така че, ако все още се чудите какво да приготвите у дома за съботно-неделна закуска или за шампионска закуска в понеделник - ето ви и моето предложение. Отделете си около час, в който да приготвите баницата и да я изпечете!

 

Съставки:

4-5 яйца

1 ч.л. сода бикарбонат

3/4 ч.л. сол

1 ч.л. захар

80-100 мл. олио (слънчогледово или царевично) или разтопено масло

1 коф. кисело мляко + 50-100 мл. прясно мляко (може да ги замените с 500 мл. газирана вода. В случай, че използвате газирана вода трябва да изключите содата бикарбонат от съставките)

300-400 гр. козе или краве сирене (може да го замените с извара)

1 опак - 400 гр. - фини точени кори (аз използвам кори без палмово масло и с хималайска сол)

50-60 гр. масло нарязано на тънки филийки (по желание)

 

Разбийте с телена бъркалка яйцата. След като яйцата са добре разбъркани, добавете киселото мляко, с разбърканата в него лъжичка сода бикарбонат (ако използвате газирана вода - прибавете само 400мл. и не добавяйте сода бикарбонат), разбъркайте добре съставките, и добавете солта, захарта, олиото/разтопеното масло и натрошеното (аз го натрошавам с вилица, но може и с пръсти) сирене. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

В намаслена тавичка започнете да редите баницата: ред намачкани кори (в зависимост от големината на тавичката поставете 2 или 3 леко смачкани кори, така че да покриете дъното). Върху корите разпределете част от сместа. Тази процедура се повтаря докато свършите сместа и корите. Опитайте се да разпределите сместа така, че да ви стигне за всички кори.

След като наредите всички кори в последователни пластове трябва да ви остане малко от сместа, с която да залеете и последната кора. Обикновенно към малкото останала на дъното на купата смес аз добавям още 100мл. прясно мляко (ако съм използвала кисело мляко или остатъка от 100мл. газирана вода), разбърквам добре и покривам цялата последна кора на баницата, така че баницата ни да е покрита обилно и всички кори да са добре напоени.

На финалната права - включвам фурната да се загрее на 180 градуса, нарязвам баницата на парчета - целта е сместа от повърхността на баницата да попадне и между парчетата, за да направи всички кори сочни. По желание може да поставите върху баницата тънки филийки от масло, които да се разтопят при печенето и да направят баницата още една идея по маслена. Аз лично не слагам масло, защото и без него баницата според мен е достатъчно вкусна с миризма на яйца, мляко и сирене.

Пека баницата за около 45-55 минути при 180 градуса. Закуската ви е готова след като баницата се изпече и има приятен кафеникав цвят. След като я извадите от печката веднага я напръскайте с малко вода и покрийте с кърпи за хранене, за да се задуши за около 10-15 мин., преди консумация.

Сервирайте я топла с домашно кисело мляко или гъст айрян.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page